9 Ocak 2022 Pazar

Daha Önce Duymadığınız 13 İlginç Bilgi

 Dünya üzerinde doğru bildiğimizi sandığımız, fakat aslında tamamen yanlış bilgilere sahip olduğumuz birçok konu var. İlginç bilgiler içeriğimizde büyük ihtimalle daha önce duymadığınız 13 farklı gerçeği sizler için araştırdık. En ilginç bilgiler nelerdir? Gelin hep birlikte yakından bakalım.


1) Hepimizin Dil İzi Farklı



İlginç bilgiler deyince hepimizin kendi has özelliğiyle başlayabiliriz. Tıpkı parmak izi gibi, herkesin dil izi de farklıdır. İkiz kardeşlerde dahi dilin karakteristiği aynı değildir ve belirgin ayrımlar bulunur. Bununla birlikte, adli tıpta faillerin yakalanmasında da bir yöntem olarak kullanılıyor.

2) Kaç Çeşit Koku Alabiliriz?

Bilim insanları, önceleri yalnızca 10.000 farklı kokuyu alabildiğimizi düşünüyordu. Science’ta 2014’te yayımlanan çalışma, 1 trilyondan fazla farklı kokuyu ayırt edebildiğimizi gösteriyor.

Hafif bir fark olsa dahi, benzer kokulardaki ince ayrımı yapabildiğimizi söyleyebiliriz. Ek olarak, kadınların koku alma yetisi erkeklerden daha güçlü.

3) Dünyanın En Çok Ziyaret Edilen Ülkesi: Fransa


2018’de yaklaşık 90 milyon kişinin ziyaret ettiği Fransa, turistlerin favori seyahat noktası. Kültür, sanat ve ilginç sokaklarıyla her daim ilgiyi üzerinde tutmayı başarıyor. İspanya ise en uğrak ülkelerde ikinci sırada yer alıyor. 

4) Bangladeş’te Altı Mevsim Bulunur


Bangladeş’te yaz, muson, sonbahar, sonbahar sonu, kış ve ilkbahar şeklinde çeşitli mevsimler yaşanır. Ülkenin farklı bölgelerindeki iklimler de değişiklik gösterir.


5) Hava Kirliliği Sigaradan Daha Fazla Ölüme Yol Açar

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliğinin yol açtığı ölüm oranı, sigara kaynaklı ölümlerden çok daha fazla. 2015 senesinde 7.2 milyon kişinin hayatını hava kirliliğinden ötürü kaybettiğini tahmin ediyorlar.

6) Seyahat Esnasında Beynimiz Alarm Verir


Yeni bir yere gideceğimiz zaman beynimiz potansiyel tehlikelere karşı tetikte olur. Uçağa binip daha önce gitmediğimiz bir şehre gittiğimizi varsayalım. Gözlerimiz yorgunluktan kapanmaya başladığında beynimizin sol bölümü aktif hale gelir. Deyim yerindeyse bir gözümüz açık uyuruz.

7) İlginç Bilgiler Bu Kez Botanikçilerden: Domates Sebze Değildir


Botanikçilere göre domates bir meyvedir. Tadını düşündüğümüzde hiçbir anlam veremesek de, işin sırrı bambaşka. Biyolojik sınıflandırmada, çekirdek içerdiği ve çiçekten türediği için sebze kategorisinde yer alıyor. 


8) 5 Duyudan Daha Fazlasına Sahibiz

Nörobilimcilere göre 5 algımıza ek olarak 22-23 adet farklı duyumuz daha var. Denge hissimiz, herhangi bir uzvumuza bakmadan yerini bilmemiz, sıcaklığı hissetmemiz bunlardan bazılarını oluşturuyor. Örneğin, ocağın yeni kapatıldığı zaman yaydığı ısıyı ve yanan bir alevi ayırt etmemiz bunlardan biri.


9) Dünyanın En Zengin İşadamları 48 Ülkenin Servetinden Fazlasına Sahip


Bill Gates, Elon Musk, Bernard Arnault listenin başında geliyor. Google’ın kurucusu Larry Page’i de unutmamak gerek. Mark Zuckerberg de Facebook’un CEO’su olarak en üst sıralardaki yerini koruyor. Amazon’un eski CEO’su Jeff Bezos’un serveti de 211 milyar dolara ulaşmış durumda.


10) Japon Balığının Hafızası Kuvvetlidir


Unutkan kişileri çoğu zaman balık hafızalı diye nitelendiririz. Bunun sebebi de balıkların hafızasının 3 saniyeyi geçememesi. Japon balıklarına dair yapılan araştırmada koşullu hatırlamada başarılı oldukları kanıtlanmış. Örneğin, sahibini tanıma ve yem saatlerini hatırlama konusunda oldukça başarılılar. Akvaryumda yaşayan diğer türdeşlerine göre oldukça güçlü bir belleğe sahipler. Yaklaşık 6 ay boyunca öğretilenleri unutmazlar. Böylelikle balık cinsleri arasında fil hafızalı olduklarını söyleyebiliriz.

11) Utanç Hissi İnsanlara Özgüdür


Empati ve diğer duygusal faktörleri düşünürsek utanç duymak insanlara ait bir özellik. Yüz kızarmasını Charles Darwin şöyle betimlemiş: ”Tüm duyguların en karmaşık ve en insancıl ifadesi”.


12) Sakız Çiğnemek Konsantrasyonu Yükseltir


Sakız çiğneyenlerin, çiğnemeyenlere oranla daha kolay odaklandıkları saptanmış. Aynı zamanda hafızayı da güçlendirdiği yapılan çalışmalar neticesinde görülmüş. Sınav esnasında çiğnenmesinin de konsantrasyonu artırdığı biliniyor. Kısa süreli hafıza için çeşitli katılımcılarla yapılan deneyde, sakız çiğneyenlerin daha başarılı olduğu gözlenmiş.

13) Arılar Diğer Arıları da Sokar


Macquarie Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, arıların yalnızca insanları sokmadığı gözlemlenmiş. Başka bir kovandan gelen saldırı karşısında ısırarak diğer arıyı etkisiz hale getirebiliyorlar. Bununla birlikte, yalnızca dişi arılar sokar. Erkek arılarda iğne bulunmaz.


0 yorum:

Yorum Gönder