13 Ocak 2022 Perşembe

Doğan Cüceloğlu’nun Kendimizi Tanıma Yolculuğumuzdaki Tavsiyeleri

 Hayat zorlu ve uzun bir yolculuk gibi gelir kimi zaman. Bu hayatın anlamı nedir? Ben kimim? gibi soruları sık sık hangi yaşta olursak sorarız kendimize. Beyhan Budak, son YouTube videosunda bu sorulara cevap veriyor. Konuğu ise hepimizin hayranlık duyduğu Sayın Doğan Cüceloğlu.


1-Akış içinde olmak

“Hayatın anlamı akış içinde olmak” diyor Doğan Cüceloğlu. Bu akışı keşfettiğimiz zaman farkına varıyoruz ve bu farkındalık bize özgürlüğü getiriyor.

“Yaşadığımız şuan hiç olmadı ve bir daha olmayacak.”

2- Farkında olmak

Beyhan Budak bir sonuçların çağında olduğumuzun altını çiziyor. Her şeyi bir hedefe ve sonuca bağlama içgüdüsüyle bir şeyleri kaçırıyor muyuz acaba? Sonucu olmayan her şey anlamsız mıdır? Bir çiçeği koklamak, denizin esintisine kendini bırakmak, anlamsız olabilir mi?

Doğan Cüceloğlu insanın doğasını 5 boyutta açıklıyor:

a)Biyolojik boyut

b) Duygu boyutu

c)Akıl boyutu

d) İlişki boyut karmaşık- ilişkiler içerisinde anlam buluyorum

e)Aşkınlık boyutu

Aşkınlık boyutu diğer boyutlara anlam veren inanç ve değerlerdir.

Tüm boyutların sonuçlarına doğru giderken farkında olmaktır. Örneğin: Biyolojik boyut susadığını söyler sen onun farkında ol, suyunu içtiğin zaman şükür duygusu içerisinde susuzluğunun giderildiğinin de farkında ol.

“Olabileceğinin en iyisi olma yolunda karar verdiğin zaman sen de değişiyorsun”

3-Duyguların kaynağını anlamak

-Sıkılıyorum?

Peki bu sıkılma nereden geliyor? Kendine sor.

Doğan Cüceloğlu, “gözlemleyen bilinç” kavramından bahsediyor. Duygularımız yaşamdan gelen elçilerimiz. Sürekli elçiler olarak bize haber veriyor. “Duygularımız içimizdeki bir haberci program” Peki duygular bize nasıl haber veriyor? Depresyon, kaygı ya da farklı hastalıklar ile... Bunun farkındaysa, gözlemleyen bilinç gelişmişse insan özgürleşiyor.

Günde 15 dakika ayırıp temel duygularım neydi? Kendimi nasıl hissettim? Bu hisler nereden geldi? diye sormalıyız diyor Cüceloğlu.

Bireyleşme Süreci

Doğan Cüceloğlu “Hep azarlanmışım ya da nasihat edilmişim. Ama hiç sohbet edilmemiş benimle.” diyor. O kadar anlamlı bir cümle ki… Toplumsal bir eleştiri ancak böyle ifade edilirdi. Toplum olarak bireyi idrak edemiyoruz. Tanımlanmış sosyal kimliklerin içinde sıkışıp kalıyoruz.

“Kendini Keşfetmeye, Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın?” adlı yeni kitabında tüm kendini tanıma süreçlerini irdeleyen Doğan Cüceloğlu, son olarak şöyle diyor;

“Elde ettiğin şey de değil yolda olan arayıştır aslolan…”

0 yorum:

Yorum Gönder